Saturday, May 30, 2009

Buat Kamoo.....







kelam-kelam baju sutera;
di bawa berjalan bersama pak abu;
hamba berpantun memula cerita;
cerita best nak habaq kat mu..

seminggu berlalu penuh ceria;
sebelum pulang kumpul berita;
bowling, kek lapis tetap pilihan ,
ikan terubuk pula tidak dilupakan..

hari selasa ke mcD batu tiga;
bersama alan, kak fida dan ina;
ke four point hotel kami bergambar;
memang happening..tak rasa gusar..

hari rabu teman pengantin;
buat henna pemanis jari;
fast food...still maintain;
makan pizza hut lak tu di malam hari..

membeli pizza di Satok area;
bersama reduwan yang sokmo ceria;
take away la konon2 nak makan kat taman;
tapi kami bantai makan kat kedai punye laman..

detik nak balik semakin di rasa;
debaran dinanti penuh bermakna;
iyela 2 bulan tak jengah ayah dan bonda;
kekasih hati pun dah rindu tahap maharaja..

hari khamis still isi masa;
kebetulan lak wat appointment dengan agen kereta;
pilih kedai makan kat depan plaza astana;
first time la haritu aku makan mee kolok dengan sedapnyee..

husni dan wawa jadi peneman;
tak cukup korum sebab awaludin tak join sekali;
tapi rancangan kami tetap diteruskan;
main bowling, kalau boleh sampai pagi.. (kalau boleh, nak bawa balik rumah)..heheheh

kak izan baik bagi pinjam kete;
kami berjalan sakan tak ingat dunia;
terima kasih ye kak izan, i luv u forever;
semoga dipermudahkan semua kerja..

hari terakhir sebelum berangkat pulang;
kuar ofis nak cari barang-barang;
ikan terubuk baru nak gi beli, nak bawa ke pahang;
nasib baik la tak lepas kapal terbang..

jam 6 ptg masih di satok makan kat kfc;
alas perut sebab tak makan dari tengahari;
tak sedar lagi dia dah lambat tak terperi;
jem lak tu..memang rasa susah hati..hehehe..(padan muka, ni sebab husni la ni..)hehehehe

rancangan asal, kak izan yang hantar;
but my best friend comes tawarkan diri;
dah lambat giler, memang rasa ketar;
takut tak sempat, burn je tiket yang mahal aku beli..

terima kasih banyak2 pada awal;
bawa kete macam nak racing ngan schumacher;
sampai airport husni tolong usung 'bekal'
aarrghh..dalam fikiran aku dah bergelodak.."aku ni, sempat kerrr??"..

alhamdulillah semua selamat;
penerbangan delay lak tu wat aku rebah;
tapi takpe, asalkan aku dapat naik flight;
tak sabar nak jumpa mak dan ayah.. huhuuhu...

Wednesday, May 27, 2009

Sahabat..Kawan..Member..

ala-ala gambar kuarga kan.. aku mak, alan ayah, kak fida n ina anak..hahahah

ina..kawan aku..dah hampir 5 tahun aku bersama dia..

gambar ni, alan yang edit sendiri.. aku pun tak sangka dia editkan..terharu tau..heheheh.."kawan yang baik sentiasa menggembirakan kawan nye yang lain"...
Assalammualaikum Warahmatullahi Wabarokatuh..

Hari ni bagi salam panjang skit. Hari ini semua yang berserabut kat kepala hotak aku ni dah terurai..Alhamdulillah..persoalan yang bermain-main dah terjawab..aku dah tahu sebab nye.. hahaha...
hari ni aku taknak cite2 sedih..aku nak citer gumbira..haritu aku ngan kawan2 aku kuar makan mcD!! best..makan kat batu 3..aku bersama 3orang sahabat yang paling best di dunia...hahahah..

bila kite mengharapkan sesuatu..kadang2 sesuatu itu yang menikam kite..tapi jangan risau, Allah Maha Berkuasa sebab pasti akan ada yang lain untuk mengubati..

Tuesday, May 26, 2009

seminggu yang terakhir..

salam..

minggu ni, minggu terakhir aku kat sini sebelum aku balik bercuti selama beberapa hari....cheewaah..macam nak gi jauh jek.. iyela..hati tengah sedih..tapi perut kenyang giler.. nasi pertama yang aku makan selama 2 hari ni....pagi ni husni masak nasi goreng..sedappp..pandai ustaz husni masak..hati pun tenang..cheewaahh.. macam2 la aku ni..

ermm...nak diluah rasa bersalah..bila tak luah rasa sakit sangat..mungkin cara terbaik ...berdiam diri.. happykan diri.. senyum selalu..tetapkan hati..berdoa, bertawakal, dan berserah kepada Allah s.w.t.. Allah sentiasa dengan aku...itu perkara paling pasti..Alhamdulillah..

Apa yang aku harap sentiasa kecundang. aku sedar mungkin semua tu dugaan untuk aku..aku yakin mesti ada hikmahnye..aku cuba untuk jadi kuat..kuarga dan kawan2 adalah semangat aku.. ada kalanye aku fikir, mungkin aku tak dapat yang itu, aku dapat yang ini.. apa yang harus aku lakukan...bersabar..bersabar..dan terus bersabar..

haritu masa tengah tanda jawapan student, aku dapat idea untuk wat puisi ini..

" Tiada yang wujud itu melainkan ada sebabnya...
Tiada yang sedih itu melainkan ada riangnya..
Tiada yang panas itu melainkan ada dinginnya..
..Dan...aku pasti..
Tiada yang benci itu melainkan ada sayangnya..

Satu persatu titik disusuri...satu persatu detik dijejaki..
Nokhtahnya tetap ada..tapi menunggu bila masanya..

Kekadang terfikir bila kan tiba..termenung menanti kesannya..
Adakah aku yang terpinga..atau ada yang menabur domba...

Ayahku sentiasa berpesan..jangan ditinggal pesanan bonda..
Biar maruah dikandung badan,..jangan hidup tiada sesalan..
Kalau lupa pada kesalan,pasti hidup tiada pegangan...

Kalau kasih berbelah bahagi, jangan lupa pada yang Memberi..
kerana kepastiannya... dia akan tetap setia menanti.."


best tak.. ermm.. kadang2 aku sedar...cara camni la aku luahkan rasa sedih aku..perasaan gembira aku..dan rasa gelisah aku....tapi aku tak la macam sasterawan negara.. dah la aku malas membaca buku..heheheh...

Thursday, May 21, 2009

Rindu...

tetiba aku nak wat pantun la...ok tak? bantai(hentam saja la labuu...) aje laa..

bila memikir orang di sana;
entah kan sayang, entah kan tidak;
perasaan berbaur bercampur duka;
mengenang dia yang jauh di benak.. : pantun untuk orang yang ala2 merajuk..tapi takde org nak pujuk..

dalam perigi mencari timba;
timba penghubung air yang rebah;
kalau perigi yang cari timba;
alamatnye tak jumpa la sampai ke sudah.. : pantun untuk orang yang nak cari timba tapi tak jumpa, pastu leh lak dia nak nangis2 sampai hentak2 kaki..ade ke patut..

dalam hati ada cinta;
tapi menunggu kekasih hati;
kalau dah orang tak suka;
jangan kecewa membawa diri.. : pantun untuk orang yang main kayu tiga, tapi tak pandai main konda-kondi.

perahu dilayar mencari nakhoda;
dayang berjalan beriring-iringan;
bila di tanya apa itu 'kuasa';
jangan jawab itu la "power of gaban".. : pantun untuk lecturer yang frust Maha menonggeng sebab baca jawapan student.

membeli cili di negara India;
tertinggal duit di negera China;
wat U-turn ikut kemboja;
last2 beli cili kat kedai Maliha.. : pantun untuk orang-orang kampung seantero nyet kong...hahahah...

hari ni hati aku bercampur baur.. kenapa yek.. macam2 aku merepek hari ni.. sape2 yang baca blog aku ni mesti akan ckp..'apa kebenda la budak ni'... hahahah...pastu aku akan jawab.. 'sape suruh baca...'

















bila dah dapat tiket ni, aku rasa rindu sangat2 kat kuarga.. rindu kat sepupu kecik aku..nur afikah.. agaknye mesti dia dah leh cakap skit2.. yang aku takut, dia lupa kat aku..waaaaa..jgn la fikah lupa kat kak na yee.. huhuhuhuhu...


"u're my honeybunch sugar pump..pump,pi yum, pi yum..kin...u're my sweetie pie.. u're my cuppy cake gum drops..su gum..boo gum yours.. the apple of my eyes... n i love u so, n i want u to know, there's always be right here... n i love to sing, sweet song to u..because u..r..so..deaarr..."

geram...sakit.sedih..dan gembira..
















salam...
kehidupan adalah satu roda... roda yang berputar mengikut alirannya.. sebagai manusia yang sentiasa menanti kemenangan selalu mengangap bahawa dia mahu berada diatas..manakala yang kecewa biasanye merasakan diri sebagai dibawah... hahahah... perumpamaan yang biasa didengar dan diperkatakan oleh ramai orang.. skrg aku nak ubah sikit.. hidup umpama buah rambutan...bila teringat buah rambutan..aku pernah bagi perumpamaan buah rambutan pada seorang lelaki yang pernah aku tolak cintanya...wah gituu...

nak cite ke.. tak pela.. tak payah la kot..

hari ini aku rasa geram, sakit, sedih dan aku jugak rasa gembira sangat...mungkin aku terlalu berkira2 dengan kata2 yang dilontarkan kepada aku....aku perasan, aku memang sensitif dengan madah2 yang dibicarakan.. kadang-kadang aku rasa tak kisah..kadang2 aku rasa sedih..makan dalam woooo... sape tak sedih kalau dianggap macam2.. aku nak try masuk telinga kanan.. kuar telinga kiri.. yang jadi masalah,..dia tak kuar telinga kiri tapi masuk dalam hati.. subhanaallah..

nak dilontar rasa menyampah..menyampah dengan diri sendiri.. nak disimpan rasa sakit sangattt.. masa ni, aku rasa nak sangat tengok mak ayah aku.....husni kata,(maaf ye husni pinjam nama jap)..bila kite nengok muka mak kite..kite dapat pahala.. kite akan rasa tenang..setenang air di kali.. heheheh..

kesedihan akan berakhir kan.. aku yakin..aku yakin semua ini akan berlalu dengan pantas.. aku kan otai.. hahahaha... skrg aku nak cite pasal perkara2 best lak.. yang pasti hari ni aku dah beli tiket balik semenanjung...yaaahhhoooo...best sangat... berbunga2 rasa dihati ingin pulang ke tanahair sendiri..cheewaaah..rasa macam kat oversea lak..

semalam aku ajar satu lagu kat kawan2 kesayangan aku.. lagu nye berbunyi :

"angkat tangan kanan..goyang,goyang,goyang..pegang bahu kawan, picit,picit,picit .....,angkat tangan kanan..goyang,goyang,goyang..pegang pinggang kawan, picit,picit,picit....,angkat tangan kanan, goyang,goyang,goyang..pegang ehem kawan, picit,picit,picit...."-nyanyi jugak untuk tangan kiri..hahahahahah

tang yang last tu aku rasa kelakar sangat..sape2 yang baca ni, aku minta jgn berotak kuning...hahahahah....'ehem' tu, maksudnye diberi kebenaran la..nak pegang leher ke..kepala ke..camtu la kirenye...hahahaha....lagu ni aku belajar masa aku ambil diploma pendidikan kat UPSI...besttt...





Wednesday, May 20, 2009

kasih dan sayang..











bila hati telah terpaut, dunia jadi indah.. bila kata telah dikota, hidup jadi mudah.. bila hidup sudah sempurna, semua masalah dapat dikalah.. ceehhwaahh.. bermadah pujangga lak aku pagi2 buta ni...


berpandukan kepada tajuk aku hari ni, aku rasa aku nak terjiwang lak. hahaha..kelakar..kelakar..kalau ayah aku dgr ni mesti dia gelak.. macam dia gelak pagi tadi...wah, rindunye aku kat ayah aku.. rindu gak kat mak.. tak sabar nak balik...Ya Allah, permudahkanlah segala pekerjaan ku..amiinn..


teringat lak lagu P.Ramlee.."dalam air,..ku terpandang wajah..adikku yang manja.." kalau aku dgr lagu ni mesti aku teringat kat rumah...rumah di raub yang permai lagi mengasyikkan...


di usia 24 tahun,2 bulan setengah ni.. aku rasa aku makin boleh berfikir...berfikir tentang kehidupan. mungkin ini hasil yang aku dapat sebab berjaya bersabar menempuh dugaan-dugaan yang lalu.. dugaan mematangkan fikiran...alhamdulillah..inilah hikmah...


selalunye kalau kata permata hati.. ramai yang akan merujuk kepada "anak".. tapi aku nak ubah skit.. aku nak kata permata hati itu adalah mak n ayah aku... besar nye pengorbanan diorang kat aku..mak dan ayah adalah permata yang paling bernilai, yang tak boleh ditukar ganti dengan apa jugak benda..


sayangi la mak n ayah kite macam mana diaorg menyayangi kite dari kite kecik, sampai la ni..dan besar hogeng (ni peribahasa mak aku)..heheheh..untuk pengetahuan semua, mak aku memang banyak menghasilkan peribahasa2 baru..sampaikan ada peribahasa atau perkataan dari dia, orang pun takkan faham..cuma kami anak beranak jek faham..heheheh dan aku rasa, boleh wat kamus kot.. heheheh...



wahh,rindunye kehidupan di rumah.. walaupun adakalanye bergaduh adik beradik..tapi aku rela bergaduh tiap2 hari daripada dok jauh camni.. bergaduh..?? hahahah.. jgn tak tahu, gaduh kitaorg memang dasyat..tapi lepas tu leh gelak2, citer semula apa yang leh jadi camtu..best kan..


eh, semalam baru jek aku bgtau taknak citer pasal kuarga..dalam tak sedar, aku dah tercerita la.. tapi aku yakin dan pasti..takde org baca pun.. kalau ada pun..kemungkinan besar sorang je la.. iaitu mohd husni bin abd halid...heheheh..hai husni... :)


video

kegembiraan..





















assalammualaikum..

nak citer pasal diri sendiri..dah boring.. nak citer pasal cita-cita..dah biasa..nak citer pasal kuarga..biarlah menjadi rahsia..heheheh..


aku pernah buka citer ni kat blog friendster, tapi takpe la ..aku nak citer lagi kat sini..


kan aku kata aku dah 2 bulan kat sini. so, memang banyak perkara yang dah aku lalui..memang best. ada jugak yang tak best.. ermm..tak best ker.. aku rasa setakat ni sume best kot.. hahahah.. hidup mesti happy selalu.. bersyukur kerana aku masih boleh ketawa dan gembira, Alhamdulillah...


cerita aku berpandukan gambar je la yek.. kalau tulis panjang-panjang pun bukan ada org nak baca. iye tak.. heheheh..

Tuesday, May 19, 2009

Satu per satu..


salam..




wah, tak sangka kegh dah ada blog kedua selepas blog di friendster... ni jasa baik mohd husni bin abd. halid, kawan baik aku, a.k.a ustaz dari PKS yang paling kejam..hahahahah.. anyway, tengkiu husni.. kawan yang baik adalah kawan yang selalu mengembirakan hati kawan nye yang lain..




dah hampir 2 bulan aku kat kuching. memang happy dok sini. tapi lagi happy kalau ada mak, ayah, sufina n adik beradik yang lain.. rindu sangat kat diorg..




skrg student2 aku tengah berjuang menjawab soalan final. esok paper aku.. aku lak yang jadi gerun.. tapi aku sentiasa doakan yang terbaik..semoga student2 aku dipermudahkan untuk menjawab semua soalan. amin..




banyak aku belajar kat sini.. belajar menjadi dewasa..(cheewaah, aku dah dewasa yek,..tak perasan).. apa yang aku bawa ialah pesanan2 ayah aku.. ayah aku cakap.. setiap manusia pasti ada masalah..yang kaya pun ada masalah, yang miskin pun ada masalah, yang bekerja pun ada masalah, yang menganggur pun ada masalah.. cuma yang membezakannya adalah cara kite menghadapi masalah yang kite tu... sentiasa berfikiran positif dan sentiasa ingat bahawa Allah s.w.t selalu bersama dengan hambanya yang bertakwa...




satu je aku pegang bila ada kat sini.. "just follow the flow"....






gambar



Alhamdulillah , aku punya ramai meber2 yang baik hati di sini..






Air yang tenang jgn disangka tiada buaya








permulaan cerita

aku..Suhana bt Ramli..berasal dari Raub, Pahang..aok sume pernah dgr Raub, APEE!!! xpernah dgr..sah2la aok orang berasal dari negara timur laut..negara ape tu? aok fkirla sendiri..

Salam Perkenalan..